Verpakkingspraatjes

Verpakkingsvoorschriften en normen:

Belangrijke regelgeving die van invloed

zijn op de verpakkingsindustrie

Geschreven door: Raymond Verschoor

Leestijd: 8 minuten

In een tijdperk waarin duurzaamheid, veiligheid en consumentenzorg centraal staan, spelen verpakkingsvoorschriften en normen een cruciale rol in de verpakkingsindustrie. Als verpakkingsbedrijf dien je te voldoen aan strikte richtlijnen om te zorgen voor veilige, milieuvriendelijke en consumentgerichte verpakkingen. In deze blog bespreek ik de belangrijkste regelgeving die op dit moment belangrijk is voor de verpakkingsindustrie.

Europese Verordeningen en Richtlijnen

Binnen de Europese Unie bestaan er diverse richtlijnen en verordeningen voor verpakkingen en verpakkingsafval. In de Richtlijn verpakkingen zijn de regels van de Europese Unie voor het beheer van verpakkingen en verpakkingsafval vastgesteld. De regels gaan o.a. over het verbeteren van de kwaliteit van het milieu, de bescherming van de gezondheid van de mens en de bescherming van grondstoffen.

Migratietest en Declaration of Compliance

De EU-wetgeving stelt eisen aan verpakkingen die in direct contact komen met voedingsmiddelen. Voor alle verpakkingen die in direct contact komen met voedsel dient er ten allen tijde een migratietest gedaan te worden en een Declaration of Compliance beschikbaar te zijn. Een migratietest toont aan dat het materiaal, de verpakking, geschikt is om met levensmiddelen in aanraking te komen. In de Declaration of Compliance staan de resultaten van de migratietest en de specificaties van de verpakking.

BRC certificering

BRC Global Standard for Food Safety, kortweg BRC, is een standaard op het gebied van voedselveiligheid. Het oorspronkelijke doel van de BRC-standaard is dat alle relevante aspecten, die de voedselveiligheid garanderen, onder controle zijn. Tegenwoordig omvat de BRC-norm eisen aan het HACCP-systeem, kwaliteitsmanagementsysteem, directieverantwoordelijkheden, opslag- en distributiefaciliteiten, product- en procescontrole, opleidingsmogelijkheden en persoonlijke hygiëne van werknemers. Al deze elementen worden getoetst aan de hand van meer dan 300 controlepunten die de kwaliteit moeten garanderen.

FSC certificering

Het maken van onze verpakkingen hoeft niet ten koste te gaan van de leefomgeving van bomen, dieren en planten. Door het gebruik van hout uit een FSC bos weten wij zeker dat er een product geleverd wordt uit een duurzaam bosbeheer. Een boseigenaar uit een FSC bos houdt onder andere rekening met het behoud van biodiversiteit en de bescherming van waterlopen. In tropische bossen in voornamelijk Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië worden bossen veel te snel gekapt. Ontbossing zorgt voor onder andere CO2-uitstoot waardoor klimaatverandering ontstaat. Hiernaast zijn zowel dier, plant als mens over de gehele wereld afhankelijk van het bos.

Het FSC-systeem behoudt verantwoord bosbeheer en zorgt ervoor dat bossen kunnen blijven bestaan. Het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd en het risico dat bossen worden gekapt voor andere doeleinden zoals mijnbouw wordt zoveel mogelijk tegengegaan. Door ons te certificeren stellen wij vast dat het bedrijf zich aan de regels houdt. Als FSC gecertificeerd bedrijf kunnen wij FSC-producten verkopen. Onze FSC producten zijn te herkennen aan het FSC label, inclusief ons unieke Keurmerk Licentie Code, dat op het eindproduct is gedrukt.

Single-Use-Plastic Wetgeving

De hoeveelheid wegwerpplastic in zeeën neemt jaarlijks gigantisch toe. Plastic afval is een groot milieuprobleem omdat plastic giftige stoffen bevat en niet in de natuur wordt afgebroken. De Europese Unie wilt daarom het gebruik van wegwerpplastic verminderen en de inzameling en het recycleproces van plastic optimaliseren. Vanaf 3 juli 2021 is daarom de Europese Single-Use Plastic (SUP) wetgeving ingegaan. 

Er is een verbod op onder andere plastic borden, bestek, roerstaafjes, drinkbekers, maaltijdcontainers en rietjes. Ter vervanging van deze plastic materialen zijn er ruim voldoende alternatieven die gebruikt kunnen worden. Deze alternatieven zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van natuurlijke producten.

Bijdrage voor SUP en Afvalbeheerbijdrage

Om het gebruik van wegwerpverpakkingen te reduceren dient er een SUP bijdrage en afvalbeheerbijdrage betaalt te worden aan de overheid. De afdracht wordt gedaan door de merkeigenaar van een verpakking. De tarieven voor de afvalbeheerbijdrage zijn opgesplitst in materiaalsoort en een prijs per kilo. Voor de SUP bijdrage geldt een opslag component van €2,30 per 1.000 stuks. Wilt u meer weten over de SUP- en ABB bijdrage? Lees dan hier verder.

REACH

De REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemische stoffen) verordening, die van toepassing is op alle producten die binnen de Europese Unie worden verkocht, heeft een aanzienlijke invloed op de verpakkingsindustrie. Deze verordening stelt eisen aan de chemicaliën die in verpakkingsmaterialen worden gebruikt. Bedrijven moeten de veiligheid van deze stoffen beoordelen en ervoor zorgen dat ze geen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van consumenten of het milieu. REACH vereist ook dat bedrijven transparant zijn over de chemische samenstelling van verpakkingen.

Karton_bij_oudpapier_logo
FSC_logo
Fairtrade_logo
Recycle_logo
verpakking_bij_plastic_logo

Duurzame logo's op de verpakking

Naast bovenstaande wet- en regelgeving kun jij als bedrijf meer de focus leggen op verduurzaming door diverse logo’s op de verpakking te gebruiken. De logo’s helpen consumenten snel te herkennen welke producten voldoen aan bepaalde milieu- en duurzaamheidsnormen. Duurzame logo’s bieden transparantie en vertrouwen aan consumenten die bewuste keuzes willen maken.

Veelvoorkomende duurzame logo's 

FSC-keurmerk: het doel van FSC hebben we hierboven al behandeld. FSC verpakkingen kunnen herkent worden aan het FSC-keurmerk.

Recycle logo: Het bekende driehoekige recycle logo geeft aan dat de verpakking gerecycled kan worden. Indien er een percentage in het logo staat dan geeft dit aan hoeveel van de huidige verpakking al afkomstig is van gerecycled materiaal.

Fairtrade: Dit logo betekent dat de ingrediënten in een product, en soms ook de verpakking, zijn geproduceerd onder eerlijke handelsvoorwaarden. Dit helpt bijvoorbeeld om boeren en arbeiders een eerlijk loon te garanderen en bij te dragen aan duurzame ontwikkelingen.

Weggooiwijzer: De richtlijn voor het toepassen van weggooi instructies bestaat uit wel tientallen logo’s. Door deze logo’s op de juiste verpakking te gebruiken ziet de consument in één oogopslag wat de weggooi instructies zijn. De meest voorkomende logo’s zijn: bij restafval, bij oud papier, in de glasbak en bij plastic afval.

Meer duidelijkheid over de regelgeving
omtrent verpakkingen?

Ik help je graag op weg en vertel je graag meet over o.a. de SUP,
verduurzaming en Europese wetgeving!

Raymond Verschoor