Single-Use-Plastic wetgeving

De hoeveelheid wegwerpplastic in zeeën neemt jaarlijks gigantisch toe. Plastic afval is een groot milieuprobleem omdat plastic giftige stoffen bevat en niet in de natuur wordt afgebroken. Veel dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, vissen en schaaldieren eten deze plastic resten per ongeluk op en kunnen hier ziek van worden. De Europese Unie wilt daarom het gebruik van wegwerpplastic verminderen en de inzameling en het recycleproces van plastic optimaliseren. Vanaf 3 juli 2021 gaat daarom de Europese Single-Use Plastic (SUP) wetgeving in. Binnen ZNP Packaging kijken we al vanaf de oprichting om ons heen en volgen de trends en ontwikkelingen op de voet. Daarom bieden wij al jarenlang duurzame en biologisch afbreekbare verpakkingsoplossingen. Op onze website hebben wij diverse duurzame alternatieven voor plastic wegwerpartikelen ter beschikking. 

Er komt een verbod op onder andere plastic borden, bestek, roerstaafjes, drinkbekers, maaltijdcontainers en rietjes. Ter vervanging van deze plastic materialen zijn er ruim voldoende alternatieven die gebruikt kunnen worden. Deze alternatieven zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van natuurlijke producten. Zo dragen wij met z’n allen een steentje bij aan het behoud van onze prachtige zeedieren en hun leefomgeving!

Verbod

Wegwerpartikelen gemaakt van plastic mogen niet meer gedistribueerd en gebruikt worden voor consumptie. Zowel de producent, importeur en afnemer mogen vanaf 3 juli 2021 wegwerpplastic niet meer verhandelen. Indien producten vóór 3 juli 2021 zijn geproduceerd en op de markt zijn gebracht, dan mogen deze wel nog verkocht worden. Zo heeft de leverancier ruim de tijd om de voorraad van plastic wegwerpartikelen op te maken. 

Het verbod geldt op alle plastic wegwerpartikelen die gebruikt worden voor eenmalig gebruik. Er geldt een uitzonder op plastic rietjes en plastic wattenstaafjes die dienen als medisch hulpmiddel. Plastic disposables die niet meer verhandeld mogen worden zijn: Messen, vorken, lepels en elke andere vorm van bestek zoals chopsticks en ijslepels, borden, rietjes, roerstaafjes, wattenstaafjes en verpakkingen van schuim, waaronder maaltijdbakken en koffiebekers.


Sea_turtle
Sup_yes_-_no

Verbod vs. ontmoediging

Naast de SUP-wetgeving die op 3 juli 2021 ingaat stimuleert de Europese Unie een ontmoediging van het gebruik van plastic bevattende voedsel- en drankverpakkingen. Vanaf 2023 geldt een verbod op hetgratis verstrekken van deze artikelen. Er moet een reductie plaatsvinden van de consumptie van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor take-away en afhaal. Er wordt gestimuleerd om alternatieven aan te bieden voor herhaaldelijk gebruik, of door deze kunststofverpakkingen in rekening te brengen bij de consument. 

Verplichte markering op drinkbekers

Op alle drinkbekers gemaakt van plastic of die gedeeltelijk uit plastic bestaan door middel van een PE/PLA coating, voor eenmalig gebruik, dient er een verplichte markering zichtbaar op de beker gedrukt te worden. De geharmoniseerde markeringsspecificaties voor drinkbekers is geplubiceerd in het publicatieblad van de Europese Unie. Drinkbekers die gedeeltelijk uit kunststof bestaan, moeten voorzien worden van deze markering. 

Binnen ZNP Packaging hebben we al meerdere bekers met de markeringsspecificaties geproduceerd. Wij zullen bij de aanvraag van drinkbekers voor eenmalig gebruik dan ook deze specificaties nauwkeurig met u doornemen en u begeleiden waar nodig is. Drinkbekers die voor 4 juli 2022 in de handel zijn gebracht mogen de markering ook door middel van een sticker plaatsen. Voorlopig geldt de verplichte markering alleen voor drinkbekers voor eenmalig gebruik die (gedeeltelijk) uit plastic bestaan. 

SUP_markering