Trends duurzaam verpakken

Binnen de verpakkingsindustrie worden duurzame trends regelmatig onder de loop genomen. Wanneer mag er gesproken worden over een duurzame verpakking? En wanneer kan verpakkingsmateriaal eigenlijk volledig bij het gerecycled afval? Hiernaast streeft een groot deel van onze klanten al jarenlang naar duurzaam ondernemen. Steeds vaker worden ingrediënten rechtstreeks bij de lokale boer ingekocht. Biologische producten komen van de teelt en de kwekerij, heel veel verser kun je het eigenlijk niet hebben. Het rechtstreeks inkopen van voedingsmiddelen is stap één, maar met veel van onze klanten zijn we al flink wat stappen verder op het gebied van duurzaam ondernemen. 

Duurzame_suikerriet_verpakking

Sustainable packaging

Duurzaam verpakken klinkt zo makkelijk, maar toch liggen er nogal wat complexe zaken aan de voeten voordat er over kan worden gegaan op biologisch afbreekbare of recyclebare verpakkingen. Buiten de voedingsmiddelenindustrie om kan de overstap vrij gemakkelijk gemaakt worden. In het algemeen dient er goed gekeken te worden naar het te verpakken producten en hoe dit veilig terecht komt bij de consument.

Klanten in de retail stappen over op nonwoven shoppers, dit is tenslotte altijd nog duurzamer dan papieren tassen, omdat de levensduur van een nonwoven tas velen malen langer is. Kunststof kledinghangers worden vervangen voor houten en zelfs biobased hangers. Kortom, vele mogelijkheden voor duurzame alternatieven!

Er worden innovatieve verpakkingsconcepten bedacht die aansluiten bij de huisstijl en marketingstrategie van de klant. Op het moment dat men te maken heeft met het verpakken van voedingsmiddelen zijn er tal van andere mogelijkheden voor verduurzaming. Maar hoe kun je nu daadwerkelijk duurzaam verpakken binnen de foodindustrie?

Optimaliseren van de THT

De juiste verpakking heeft een cruciale invloed op de 'Ten minsite Houdbaar Tot' datum. Een fabrikant garandeert tot aan deze THT datum een smaakvol product. Het is dan ook ontzettend belangrijk om deze THT datum te optimaliseren en een vers product te leveren waarbij de kwaliteit van geur, smaak en kleur van het product lang wordt gewaarborgd. 

Om bovenstaande reden kan ook niet elk materiaal zomaar ingezet worden. Producten met een waterige of olieachtige ondergrond dienen altijd verpakt te worden in lekvrije verpakkingen. Karton kan voorzien worden van een PLA coating, een mooi alternatief voor plastic en aluminium verpakkingen. Hiernaast is suikerriet ook een grondstof dat water en olie niet laat doorlekken. Het sluiten van verpakkingsmaterialen is hierbij nog een belangrijk aspect om zorgvuldig mee om te gaan. De houdbaarheid van voedingsmiddelen is voor een groot deel afhankelijk van de sluitwijze van de verpakking. Het luchtdicht verpakken, met behulp van bijvoorbeeld sealen, is een cruciaal aspect waar rekening mee gehouden wordt.

Biobased_en_paperwise_verpakkingen_1

Biobased en Paperwise

Eén van de belangrijkste trends van nu is de overstap naar paperwise en biobased verpakkingen. Deze biologische en recyclebare materialen zijn geschikt voor diverse doeleinde. Karton wordt al enkele jaren ingezet ter vervanging van plastic en aluminium. Door de SUP regelgeving die per 3-7-2021 is ingegaan ligt bij veel ondernemingen de focus steeds meer op de overstap naar karton, paperwise en biobased. 

Paperwise is duurzaam papier of karton dat is gemaakt van landbouwafval. Het landbouwafval krijgt een tweede leven in de vorm van een milieuvriendelijke verpakking. De impact van Paperwise ligt 47% lager dan van papier en karton dat afkomstig is van bomen.

Biobased materialen zijn gemaakt van hernieuwbare stoffen zoals suiker, zetmeel, eiwitten en micro-organismen. De verpakkingen, gemaakt van Paperwise zijn biologisch afbreekbaar. Biobased verpakkingen zijn 100% recyclebaar en hebben een verlaagde Co2 afstoot.

Download hier onderstaande infographic >

Infographic_biobased