Verpakkingspraatjes

VERPAKKINGSTECHNOLOGIEËN VOOR VOEDSELVEILIGHEID:

INNOVATIES DIE H ELPEN BIJ HET BEHOUDEN VAN DE
KWALITEIT EN VEILIGHEID VAN VOEDINGSMIDDELEN.

Geschreven door: Arno Verschoor

Leestijd: 7 minuten

Kwaliteit en voedselveiligheid

In de wereld van voedselproductie- en consumptie zijn verpakkingen niet alleen een middel om een product te verpakken. Verpakkingen zijn een essentieel onderdeel om de kwaliteit en voedselveiligheid van voedingsmiddelen te waarborgen.

Binnen de foodindustrie heb ik jarenlange ervaring met klanten die werken met geautomatiseerde productiesystemen. Wij werken dan ook samen met o.a. machinebouwers van bijvoorbeeld folies om onze diverse folies nauw te laten aansluiten op de machine. De geavanceerde systemen van nu in combinatie met de juiste verpakkingsmaterialen zorgen voor de optimalisatie van de versheid, smaak en het behoud van voedingsmiddelen. Hiernaast beschermd de verpakking tegen externe invloeden zoals lucht, licht, vocht en micro-organismen.

In deze blog behandelen we diverse verpakkingsinnovaties en hoe deze bijdragen aan de voedselkwaliteit- en veiligheid!

Bescherming tegen bederf - begassen bij Mei Sum

Eén van de belangrijkste functies van verpakkingen is het beschermen van voedingsmiddelen tegen bederf. Mei Sum is al meer dan 30 jaar de specialist in dim sum en levert haar product aan diverse Aziatische en Nederlandse supermarkten. Al velen jaren heb ik een hechte samenwerking met Mei Sum en ben ik nauw betrokken bij het productieproces. Zo hebben wij diverse folies afgestemd op het optimaliseren van het begassen van de verpakking. Met het begasproces wordt er oud zuurstof uit de verpakking gehaald en nieuw zuurstof toegevoegd. De restzuurstof wordt hierna gemeten, hoe minder restzuurstof de inhoud bevat, hoe hoger de t.h.t. is.

Voor de diepgevroren producten maakt Mei Sum gebruik van andere folies, waarbij wij ook regelmatig tests uitvoeren. De producten die vers worden bereid en vervolgens worden ingevroren zijn voorzien van een type folie die ook een langere t.h.t. meegeeft. 

Sinds dit jaar zijn wij ook begonnen met het testen van folies, gemaakt van mono materiaal. Dit ter voorbereiding op de Europese wetgeving waarbij het gebruik van mono materiaal verplicht is. Slecht te recyclen verpakkingen, zoals bij het gebruik van samengestelde materialen zullen hoger belast worden. De folies die nu worden getest zijn gemaakt van een dubbele laag PE, hierdoor zijn de folies recyclebaar en wordt het gebruik van samengestelde materialen gereduceerd. 

Door het productieproces bij de klant te kennen kun je de verpakking ook nauwkeurig hierop laten aansluiten. In dit geval zorgt de gesealde folie ervoor dat er geen bacteriële groei kan plaatsvinden, waardoor bederf wordt geminimaliseerd en de houdbaarheid van de dim sum wordt verlengd.

Folie_bedrukt_met_naam_5
Folie_bedrukt_met_naam_6
Folie_bedrukt_met_naam_1
Folie_bedrukt_met_naam_3
Folie_bedrukt_met_naam_4
Folie_bedrukt_met_naam_2

Het behouden van de voedingsstoffen

De voedselverpakking speelt ook een belangrijke rol bij het behoudt van voedingsstoffen. Blootstelling van het product aan lucht, licht en warmte kan leiden tot het verlies van vitaminen en antioxidanten. Het gebruik van meerlaagse folies en het begassen van de verpakking helpen voedingsmiddelen te beschermen tegen het verlies van de voedingswaarde.

Voedselveiligheid

Eén van de belangrijkste aspecten binnen de voedselketen is de voedselveiligheid. Naast het behoudt van de kwaliteit speelt voedselveiligheid de belangrijkste rol bij een verpakkingsontwerp. Verpakkingen worden vaak behandeld met een antimicrobiële coating om de groei van schadelijke bacteriën te remmen.  Hiernaast helpen verzegelde verpakkingen en tamper-evident kenmerken de kwaliteit van voedselproducten te waarborgen. De consument is daarbij ook verzekerd van de veiligheid van de aankoop.

Meisum1
Meisum2
Meisum3
Meisum4
Meisum5
Meisum7

BRC certificering

Als verpakkingsspecialist zorgen wij ervoor dat onze materialen met de grootste zorgvuldigheid zijn geselecteerd. Binnen de foodindustrie bieden wij alleen voedselveilige verpakkingen aan. Vanuit onze achtergrond in de voedingsindustrie vinden wij het belangrijk een omgeving te creëren waarin producthygiëne en productveiligheid zijn gewaarborgd. Daarom zijn wij sinds 2017 gecertificeerd volgens de BRC S&D normering, waarbij wij jaarlijks gekeurd worden door DNV.

Wij zijn gecertificeerd volgens het BRC Storage and Distribution certificaat (BRC S&D). Deze BRC norm is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die de opslag en distributie verzorgen van verpakkingen en materialen die in contact komen met voedingsmiddelen.

Ontdek de magie achter voedselveilige verpakkingen! Ik kom graag op bezoek om jouw productieproces in kaart te brengen en daarbij samen de beste verpakking voor jouw product te realiseren. Stel gerust vragen of maak een afspraak!

Ontdek de magie achter
voedselveilige verpakkingen!

Ik kom graag op bezoek om jouw productieproces
in kaart te brengen en daarbij samen de beste verpakking
voor jouw product te realiseren. Stel gerust een vraag
of maak een afspraak!

Arno Verschoor