Verpakkingspraatjes

VERPAKKINGEN EN E-COMMERCE:

UITDAGINGEN EN KANSEN IN DE WERELD
VAN ONLINE RETAIL EN WEBSHOPS

Geschreven door: Raymond Verschoor

Leestijd: 5 minuten

Online retail

Online webshops zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Waar fysieke winkels het tegenwoordig moeilijk hebben is het gemak van online winkelen voor de consument vaak doorslaggevend. Online retailers staan voor een grote uitdaging, want hoe verzend je producten nu veilig en kun je ook jouw merk laten stralen in de wereld van verzendverpakkingen? Wij nemen je in deze blog mee in de wereld van online retail en de beste verpakkingsoplossingen voor jouw webshop!

Verpakkingen voor het beschermen van jouw product

Verpakkingen spelen een belangrijke rol in de manier waarop online retailers producten naar de klant verzenden en ook hun merkpositionering communiceren. Eén van de belangrijkste aspecten is de bescherming van het product, deze moeten veilig en onbeschadigd bij de klant bezorgd worden. Dit betekent dat de verpakking, in bijvoorbeeld de vorm van een kartonnen verzenddoos, stevig genoeg moet zijn om de reis van de bezorger te overleven. Door het gebruik van opvulmaterialen zoals sizzlepak, schuimkorrels en het bekende noppenfolie, ook wel bubbeltjesplastic genoemd, voorkom je het schuiven van de inhoud. Hiernaast worden producten met opvulmaterialen ook beschermd tegen vallen en stoten.

Verpakkingen_webshop_beschermmaterialen_sizzlepak2
Verpakkingen_webshop_verzendzakken
Verpakkingen_webshop_bedrukte_kartonnen_dozen
Verpakkingen_webshop_beschermmaterialen_sizzlepak
Verpakkingen_webshop_bedrukte_kartonnen_dozen2
Verpakkingen_webshop_beschermmaterialen_schuimkorrels

Kartonnen verzenddozen

Kartonnen dozen zijn één van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen voor het verzenden van online bestellingen. Kartonnen verzenddozen zijn duurzaam, licht van gewicht en relatief goedkoop. Kartonnen dozen zijn stevig en bieden voldoende bescherming voor de inhoud tijdens transport. Hiernaast zijn verzenddozen beschikbaar in diverse formaten en kunnen wij afwijkende maten makkelijk produceren. Hierdoor wordt de hoeveelheid materiaal en het verzenden van ‘lucht’ zoveel mogelijk geminimaliseerd.

Webshop verzendzakken

Op het moment dat je te maken hebt met het verzenden van niet-breekbare producten, zoals kleding,  is een verzendzak een duurzaam alternatief t.o.v. kartonnen dozen. Verzendzakken kunnen gemaakt worden van papier of kunststof en kunnen voorzien worden van een eigen opdruk met logo. Met verzendzakken verzend je relatief veel minder lucht dan met kartonnen dozen en wordt er minder materiaal gebruikt. Hiernaast hebben verzendzakken een nog lagere inkoopprijs in vergelijking met kartonnen verzenddozen.

Merkherkenning en personalisatie

Ook binnen de online retail bieden verpakkingen een kans om jouw merk te versterken. De verpakking moet voor verzending zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn. Kartonnen dozen, verzendzakken, zijdevloei en tape zijn onder andere verpakkingsmaterialen die volledig bedrukt kunnen worden in de eigen huisstijl. 

Om de klantervaring te verbeteren kunnen verpakkingen ook gepersonaliseerd worden. Je mist tenslotte het contact met een winkelmedewerker als jouw consument via de webshop een bestelling plaatst. Een zending kan gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld een bedankbriefje of aangepaste boodschap voor de klant. Dit biedt een kans om het contact tussen jou en de klant meer te personaliseren.

Alles voor jouw verzendverpakkingen!

Wil jij jouw webshopverpakkingen ook laten stralen bij de bezorgdienst
en de klant? Neem dan gerust contact met mij op!

Raymond Verschoor