Aanvulling op de huidige SUP wetgeving 2023-2024

Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn er wetswijzigingen opgesteld ter aanvulling op de Single-Use-Plastic wet. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen voor u en uw verpakkingen voor 2023 en 2024 toe. Wil je alleen de updates van 2024 snel inzien? Klik dan hier! 

Wijziging begrip producent of importeur

Als merkeigenaar bent u vanaf 1 januari 2023 verantwoordelijk voor de afvalbeheerbijdrage en SUP bijdrage van verkooppuntverpakkingen bedrukt in uw eigen huisstijl. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent voor de opgave, aangifte en administratie voor alle verpakkingen die onder uw eigen merk vallen. Bovenstaande geldt voor uw primaire verpakkingen, maar ook uw secundaire (omdozen etc.) en teritaire (verzendverpakkingen etc.) verpakkingen. Belangrijk: voor uw SUP-verpakkingen geldt geen aangiftedrempel. Dit betekent dat u al bij het gebruik van één enkele SUP-verpakking aangifte dient te doen. Er geldt een opslag component voor alle SUP-verpakkingen van €2,30 per 1.000 stuks (ex. BTW). 

SUP_verpakkingen_tarieven

SUP en verkooppuntverpakkingen

Naast het opslag component dient u ook de afvalbeheerbijdrage voor uw  SUP en verkooppuntartikelen af te dragen. Voor al uw verpakkingen die kunststof bevatten en uw verkooppuntverpakkingen bent u dus afvalbeheerbijdrage plichtig. Verkooppuntverpakkingen zijn verpakkingen die bestemd zijn om ter plaatse, op het moment van verkoop worden afgevuld of aan een product worden toegevoegd. Denk hierbij aan tasjes, zakjes, drinkbekers etc.. Voor de neutrale verkooppuntverpakkingen is uw leverancier, in dit geval wij als ZNP Packaging, verantwoordelijk voor de afvalbeheerbijdrage. De tarieven voor de afvalbeheerbijdrage voor 2024 zijn weergegeven per materiaalsoort en per kilo, exclusief BTW. 

Single-Use-Plastic verpakking

Een Single-Use-Plastic verpakking, ook wel SUP genoemd, is een voedsel- of drankverpakking die (gedeeltelijk) uit plastic bestaat. Dit geldt ook voor verpakkingen met een kunststof coating die als barrière dient voor water en vet. 

SUP_verkooppuntverpakkingen_2023
SUP_verpakkingen_tarieven_2024

Reduceren van eenmalige kunststofproducten

De regels gelden voor drinkbekers, voedselverpakkingen/maaltijdbakken waarvan het eten zonder verdere bereiding en direct uit de verpakking kan worden geconsumeerd. Hiernaast gelden de regels ook voor bekers en voedselverpakkingen die gemaakt zijn van biobased en bioafbreekbare plastics. Denk hierbij aan verpakkingen die gemaakt zijn met een PLA (maïs) coating. Ook deze disposables vallen onder de SUP wetgeving. Belangrijk is dat SUP verpakkingen zowel per stuk als in gewicht per materiaal aangegeven moeten worden bij de aangifte. Voor een SUP verpakking betaald u zowel de opslag component SUP als de afvalbeheerbijdrage per kilo, per materiaalsoort.  

Verpakkingen die 100% plasticvrij zijn, zoals hout, papier en karton, vallen niet onder SUP verpakkingen. Plasticvrije verpakkingen kunnen wél verkooppuntverpakkingen zijn. Een papieren draagtas wordt bijvoorbeeld ook ter plekke 'gevuld'. Deze draagtas is dan geen SUP, maar wel een verkooppuntverpakking. De regels en wetswijzigingen omtrent de SUP gelden niet voor zorginstellingen en gesloten inrichtingen.

SUP_verpakkingen_tijdlijn_2023

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Door de wijziging van de UPV naar de merkhouder is er voor u wellicht één en ander gewijzigd in de verpakkingsadministratie per 1 januari 2023. Om te verduidelijken wat er vanaf 1 januari 2023 is veranderd verwijzen wij graag naar onderstaand voorbeeld. 

Kartonnen snackbakje met eigen logo

U maakt gebruik van kartonnen snackbakjes met vetwerende eigenschappen. Deze kartonnen verpakking is bedrukt met uw eigen logo en huisstijl. Door de vetwerende eigenschappen van de verpakking weten we dat de verpakking een coating bevat waar kunststof in is verwerkt. Deze verpakking valt, door het gebruik van een kunststof coating, onder de SUP wetgeving. Het is belangrijk om in uw administratie te noteren hoeveel kartonnen snackbackjes u in één jaar heeft gebruikt. Daarnaast dient het gewicht per kartonnen snackbakje opgesplitst te worden in de materiaalsoorten karton en kunststof. De verpakkingsadministratie voor dit kartonnen bakje luidt als volgt:

Opslag component SUP €2,30 per 1.000 stuks

Afvalbeheerbijdrage karton €0,017 per kilo

Afvalbeheerbijdrage plastic €1,050

Een papieren draagtas bevat geen kunststof waardoor dit geen SUP verpakking is. De draagtas valt wel onder de verkooppuntverpakkingen. Over de draagtas dient daardoor wel de afvalbeheerbijdrage betaald te worden á €0,017 per kilo voor papier en karton. De aangifte drempel voor verkooppuntverpakkingen zonder kunststof bedraagt 50.000 kilo. 

Meerprijs voor eenmalige verpakkingen, ofwel disposables

Vanaf 1 juli 2023 wordt een meerprijs gevraagd bovenop de verkoopeenheid door de exploitant. Dit betekent dat consumenten per maaltijd een extra bedrag betalen voor het verpakken van een maaltijd in een éénmalige eenpersoonsportieverpakking. De meerprijs dient ook betaald te worden voor eenmalige drinkbekers en deksels. Met het betalen van een meerprijs hoopt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat het gebruik van eenmalige verpakkingen wordt gereduceerd. Met het ophalen van de meerprijs kunnen ondernemers de komende jaren meer verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzetten van een recyclesysteem. Het ministerie heeft voor de meerprijs richtbedragen afgegeven. De richtlijn is niet bindend, maar kan als volgt worden gehanteerd: €0,25 voor bekers, €0,50 voor maaltijden en €0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen.

Verplicht aanbod herbruikbare verpakkingen

Indien de verpakking op locatie wordt afgevuld en wordt aangeboden aan de eindgebruiker voor consumptie voor onderweg, afhalen of bezorgen dient de exploitant verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Herbruikbare verpakkingen dienen vanaf 1 juli 2023 altijd beschikbaar te zijn voor de consument.

Bring-your-own verpakkingen

Naast de bovengenoemde opties mag de consument ook zijn/haar eigen verpakking meenemen zodat het product van de exploitant hierin afgevuld kan worden. Hieruit kunnen we concluderen dat de consument sinds 1 juli 2023 maar liefst drie takeaway mogelijkheden heeft: betalen meerprijs voor eenmalige verpakkingen, aanschaffen van een herbruikbaar alternatief en het meenemen van een eigen verpakking die ter plekke kan worden afgevuld. 

Plastic_wegwerp_bekers

Wij snappen dat bovenstaande wijzigingen veel effect hebben op uw verpakkingsadministratie. Indien u vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw accountmanager. Wij hebben diverse documenten, waaronder de beslisbomen, voor u beschikbaar!

Herbruikbaar wordt de norm voor consumptie ter plaatse

Vanaf 1 januari 2024 wordt het gebruik van herbruikbaar servies bij het nuttigen van maaltijden en dranken op locatie de norm. Wegwerp verpakkingen waar plastic in zit mogen ter plekke niet meer gebruikt worden. Het eten en drinken op locatie geldt voor onder andere restaurants, kantoren, hotels, cafés, scholen en meer. 

Belangrijk hierbij is dat disposables waar geen plastic in zit wél nog op locatie gebruikt mogen worden. Deze verandering binnen de SUP wetgeving is gericht op het verminderen van de ecologische impact van eten en drinken ter plaatse en vormt een essentiële stap richting een schonere en groenere wereld.

De nieuwe standaard betekent de overgang naar herbruikare bekers en maaltijdverpakkingen. Deze aanpassing op de SUP wetgeving is nadrukkelijk gericht op eten en drinken ter plaatse. Voor take-away en bezorgmogelijkheden is het gebruik van wegwerpverpakkingen wel toegestaan. 

Doppen_plastic

Doppen vast aan plastic flessen

Vanaf 3 juli 2024 dienen doppen vast te zitten aan alle plastic flessen en drankverpakkingen. Dit bevordert automatische inzameling van de doppen voor recycling, waardoor deze niet als zwerfafval in de natuur terechtkomen.