Verpakkingspraatjes

DE IMPACT & OPLOSSINGEN
VAN VERPAKKINGEN IN HET MILIEU.

Geschreven door: Arno Verschoor

Leestijd: 5 minuten

Verpakkingen en het milieu

Verpakkingen spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Verpakkingen beschermen producten, verlengen de houdbaarheid van voedingsmiddelen en maken transport en opslag van producten in het logistieke proces een stuk makkelijker. Ondanks dat verpakkingen noodzakelijk zijn hebben ze ook een aanzienlijke impact op het milieu. In deze blog behandelen we de impact van diverse verpakkingen op het milieu en geven we enkele tips voor duurzamere verpakkingsoplossingen. 

Hoe verpakkingen ons milieu beïnvloeden

De milieu-impact van verpakkingen kan gecategoriseerd worden in diverse onderdelen. De belangrijkste aspecten van milieuvervuilingen behandelen we hieronder. 

  • Afvalproductie: Een groot deel van verpakkingen eindigt als afval. Moeilijk afbreekbare materialen, zoals plastic, kunnen wel honderden jaren in het milieu zwerven. Deze verpakkingen dragen bij aan de groeiende afvalberg en vervuiling van de oceaan.

  • CO2 uitstoot: De productie van verpakkingen genereren aanzienlijke hoeveelheden CO2. Hiernaast zorgt voornamelijk het transport van verpakkingen, en daarna nogmaals het te verpakken product, voor een hoge CO2 uitstoot. Verpakkingen die gemaakt zijn van aluminium en plastic hebben een hogere ecologische voetafdruk in vergelijking met karton, omdat het productieproces van deze materialen energie-intensiever zijn. 

  • Grondstofgebruik: Bij het produceren van verpakkingen wordt er in grote schaal gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals hout. De winning en verwerking van deze materialen hebben gevolgen voor het milieu, denk hierbij aan ontbossing en het vernietigen van de habitat van dieren.

Duurzame verpakkingsoplossingen

In samenwerking met onze klanten zijn wij al vele jaren bezig om de impact van verpakkingen op het milieu te reduceren. Men denkt al snel dat karton altijd een goeie vervanger is voor plastic, maar in de praktijk klopt dit niet altijd. Dit geldt vooral als er sprake is van het verpakken van voedingsmiddelen. 

Als branding expert in de foodindustrie ben ik dagelijks bezig met de juiste verpakking afstemmen op voedingsmiddelen. Het optimaliseren van de t.h.t. is een cruciaal aspect, in de praktijk heeft voedselverspilling namelijk een grotere impact op het milieu dan het gebruik van plastic verpakkingen. Het gebruik van een kartonnen verpakking gaat vaak ten koste van de t.h.t.. Plastic verpakkingen zijn in dit voorbeeld dus cruciaal om voedselverspilling tegen te gaan. 

Meer weten over milieubewuste
verpakkingen?

Stel gerust een vraag of maak een afspraak!
Ik kom graag op bezoek om jouw productieproces in kaart te brengen
en daarbij samen de beste verpakking voor jouw product te realiseren. 

 

Arno verschoor