Single-Use-Plastic wetswijzigingen 2024

Herbruikbaar wordt de norm voor consumptie ter plaatse

Vanaf 1 januari 2024 wordt het gebruik van herbruikbaar servies bij het nuttigen van maaltijden en dranken op locatie de norm. Wegwerp verpakkingen waar plastic in zit mogen ter plekke niet meer gebruikt worden. Het eten en drinken op locatie geldt voor onder andere restaurants, kantoren, hotels, cafés, scholen en meer. 

Belangrijk hierbij is dat disposables waar geen plastic in zit wél nog op locatie gebruikt mogen worden. Deze verandering binnen de SUP wetgeving is gericht op het verminderen van de ecologische impact van eten en drinken ter plaatse en vormt een essentiële stap richting een schonere en groenere wereld.

De nieuwe standaard betekent de overgang naar herbruikare bekers en maaltijdverpakkingen. Deze aanpassing op de SUP wetgeving is nadrukkelijk gericht op eten en drinken ter plaatse. Voor take-away en bezorgmogelijkheden is het gebruik van wegwerpverpakkingen wel toegestaan. 

Nieuwe tarieven afvalbeheerbijdrage 2024

De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen kent verschillende tarieven. Zo betaal je voor karton een lager tarief dan voor plastic. Het tarief per materiaalsoort wordt bepaald door te kijken naar de kosten voor het inzamelen, scheiden en recyclen van het materiaal. Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft de tarieven voor 2024 verhoogd omdat de kosten voor bovenstaande ook zijn toegenomen.

De wijzigingen van de tarieven voor de belangrijkste materiaalsoorten in onze verpakkingsbranche zijn hiernaast weergegeven. 

SUP_verpakkingen_tarieven_2024
Doppen_plastic

Doppen vast aan plastic flessen 

Vanaf 3 juli 2024 dienen doppen vast te zitten aan alle plastic flessen en drankverpakkingen. Dit bevordert automatische inzameling van de doppen voor recycling, waardoor deze niet als zwerfafval in de natuur terechtkomen.