Verpakkingspraatjes

DE KRACHT VAN VERPAKKINGEN:

HET OPBOUWEN VAN MERKIDENTITEIT 
EN KLANTLOYALITEIT

Geschreven door: Raymond Verschoor

Leestijd: 5 minuten

Hoe verpakkingen kunnen bijdragen aan het opbouwen van merkidentiteit

In de marketingwereld draait het allemaal om het creëren van een sterke merkidentiteit. Door in te spelen op de wensen en behoeften van de klant bouw je klantloyaliteit op. Eén van de krachtigste, maar vaak onderschatte, tools hierbij is de verpakking. Verpakkingen zijn niet alleen functioneel, ze zijn een essentieel onderdeel van het verhaal dat een merk vertelt en de emoties die deze oproept bij de consument.

Een tweede eerste indruk bestaat niet

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Ik zit inmiddels ruim 30 jaar in de verpakkingen en bij elke potentiële klant maak je maar één keer een eerste indruk. Dit geldt ook voor het opbouwen van een merkidentiteit.

De verpakking is vaak het eerste fysieke onderdeel dat de consument ziet bij een product. Een sterke indruk maak je met een goed ontwerp, mooie kleuren, de vorm en het materiaal van de verpakking. Een goed ontworpen verpakking trekt de aandacht en wekt nieuwsgierigheid bij de consument op. De verpakking dient uitnodigend te zijn zodat de consument meer wilt weten over jouw merk en het product in de verpakking.

Consistente branding, wat is jouw verhaal?

Verpakkingen hebben de kracht om een verhaal te vertellen en de waarden van een merk over te brengen. Of het nu gaat om een milieuvriendelijke verpakkingen die het streven naar duurzaamheid benadrukt, of een luxueuze verpakking die exclusiviteit uitstraalt, de keuze in het ontwerp communiceert iets over het merk. Door consistente branding op de verpakking versterk je jouw merkimago, welke helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen bij de consument.

Concurrentie? Maak het verschil!

In de tijd van nu is de markt zo verzadigd waardoor consumenten overspoeld worden met keuzes. Het is dus essentieel om in het schap op te vallen en tussen de menigte een onuitwisbare indruk achter te laten. Verpakkingen bieden hier een kans voor en met een uniek en onderscheidend ontwerp help je de consument om jouw merk te herinneren en hier uiteindelijk de voorkeur aan te geven ten opzichte van andere merken uit jouw branche.

Verpakkingen zijn meer dan alleen een middel om een product te beschermen. De juiste verpakking is een krachtig instrument voor het opbouwen van jouw merkidentiteit en het overbrengen van jouw verhaal. Merken die de potentie van verpakkingen creatief benutten kunnen een blijvende indruk maken op de consument en een sterke positie veroveren in de markt.

Enthousiast geworden?

Ik nodig je graag uit voor een welkomstgesprek zodat we samen
kunnen sparren over de beste verpakkingsoplossingen voor jouw merk!

Raymond Verschoor